Ondernemerschecklist

Neem dit overzicht aandachtig door en vink de activiteiten af.

Checklist

Als ondernemer komt er veel op je af en moet je veel zaken (zelf) regelen. Verzekeringen24 helpt je hierbij. Om die reden hebben wij de volgende ondernemerschecklist voor je samengesteld. Hier zie je precies welke zaken je geregeld moet hebben of in ieder geval waar je over nagedacht moet hebben.

1. Ondernemersplan

Schrijf een kort ondernemersplan. Waarin je beschrijft wat je gaat doen en welke kansen en risico’s dit met zich meebrengt. Doe ook marktonderzoek. Zoek op bijvoorbeeld Google naar partijen/concurrenten die al hetzelfde doen als jij en pas hier je plan op aan. Ook mag een business case hierbij niet ontbreken.

2. Bedrijfsnaam

Kies je bedrijfsnaam en houd hierbij rekening met je gewenste URL. Hier kan je eenvoudig controleren je bedrijfsnaam al bestaat: KvK bedrijfsnaamcheck.

En hier of je URL nog beschikbaar is: URL controleren.

3. Check je financiën

Wat betekent ondernemen voor je eigen portemonnee? Hoeveel geld komt er binnen als ondernemer? Maak hierom eenvoudig en volledig online het Financieel Plan van Knab.

Daarnaast is het handig om te weten wat het kost om te gaan te gaan starten met je eigen bedrijf. Zoals inschrijving KvK (€50,- ), BV oprichten (vanaf €250,-), boekhouding (vanaf €10,- p/m), bedrijfspand (huren +/- €250 p/m), verzekeringen (vanaf €10,- p/m), abonnementen (zoals CRM vanaf €50,- p/m), etc. Zie ook dit artikel van MKB Servicedesk.

4. Rechtsvorm kiezen

Eenmanszaak:

Meestal begint men als zzp’er als eenmanszaak. Bij de eenmanszaak hoef je jezelf alleen in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Tot een bedrag van circa € 110.000,- aan winst is het fiscaal gezien aantrekkelijker om een eenmanszaak te hebben dan een besloten vennootschap. Wel ben je met een eenmanszaak ook aansprakelijk met je privé vermogen en ook dat van jouw partner. De aansprakelijkheid kun je wel beperken door je goed te verzekeren en algemene voorwaarden te hanteren.

Vennootschap onder firma (v.o.f.):

Wanneer er meerdere eigenaren zijn kun je als ondernemingsvorm kiezen voor een vennootschap onder firma. Hierbij gelden dezelfde regels als bij de eenmanszaak alleen ben je bij deze keuze ook hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden die andere vennoten hebben gemaakt. Het is daarom aan te raden onderliggende afspraken zoals winstverdeling, de gevolgen van arbeidsongeschiktheid en geschillenafhandeling vast te leggen in een vennootschapscontract.

Besloten vennootschap  (B.V.):

Voor deze ondernemingsvorm kun je kiezen wanneer je winst hoger wordt dan de eerder genoemde € 110.000,- of wanneer je jouw privéaansprakelijkheid wilt afdekken. Voor het oprichten van een B.V. moet je naar een notaris voor het laten opstellen van een akte inclusief statuten. Firm24 kan je hierbij helpen. Daarnaast ben je verplicht een jaarrekening op te laten maken en deze te publiceren.

5. Inschrijven KvK

Als ondernemer die zelfstandig goederen en/of diensten levert aan anderen met als bedoeling winst te maken, ben je verplicht je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit inschrijven kan vanaf één week voor de aanvang van jouw bedrijf. Wel kun je al eerder naar de KvK gaan om de inschrijving voor te bereiden. Om in dit geval de inschrijving definitief te maken hoef je niet nogmaals naar de KvK te gaan. Dit gaat dan vanzelf één week voor de start van jouw onderneming in. Wel moet de inschrijving uiterlijk één week na de start van jouw bedrijf gebeurd zijn. De KvK meldt jouw onderneming vervolgens aan bij de Belastingdienst. Zij sturen je vervolgens een bevestiging met een btw-nummer.

De KvK gebruikt drie criteria om te bepalen of je een onderneming hebt: controleer het zelf.

6. Zakelijke rekening

Open een zakelijke rekening om je inkomsten en uitgaven goed gescheiden te hebben van de privé financiën. Een zakelijke rekening hoeft niet meer te kosten dan je privé rekening. Knab heeft daarbij een zeer scherp tarief, zowel voor starters als ondernemers die al wat langer bezig zijn.

7. Regel je administratie

Al eerder in deze checklist werd aangegeven dat het belangrijk is om je financiën op orde te hebben. Dat geldt privé, maar zeker ook zakelijk. Vaak gebruiken ondernemers hiervoor een boekhoudpakket. Klik hier voor een overzicht van de 12 boekhoudpakketten voor zzp’ers. En hier een overzicht van boekhoudpakketten voor het MKB.

8. Zorg dat je betaald wordt

Per ondernemer en per bedrijf kan het verschillen hoe je betaald wordt voor de producten en/of diensten die je aanbiedt. Uiteindelijk is het belangrijk dat je een vergoeding ontvangt voor jouw toegevoegde waarde. Hoe makkelijker jouw klanten kunnen betalen, hoe sneller ze het zullen doen. Geef je klanten verschillende betaalopties zodat ze zelf alle vrijheid hebben. Dat kan op verschillende manieren. Wij zetten er 4 voor je op een rij.

Online betalingen accepteren
Payment Server Providers (PSP’s) zijn bedrijven die online betaaloplossingen aanbieden zoals iDEAL, creditcards, incasso’s en overschrijvingen. In Nederland zijn er meer dan 20 verschillende partijen actief. Er zijn grote verschillen in de tarieven voor bijvoorbeeld iDEAL transacties varierend van 29 cent tot een 1 euro per transactie. Het loont dus om PSP’s te vergelijken op dienstverlening, betaalmethodes en prijs.Klik hier voor een overzicht van de verschillende PSP’s:https://overonlinebetalen.nl/payment-service-providers/

Direct betaald worden
Als je een dienst of product direct levert, dan wil je ook het liefst direct je geld hiervoor ontvangen. Dat kan natuurlijk contant, maar nog makkelijker (onder andere ook oor je administratie) is bij je pinnen. Tegenwoordig kan je dit eenvoudig regelen middels: iZettle of Pinmobile.

Facturen versturen
Veel boekhoudpakketten bieden inmiddels een dienst aan waarbij je ook eenvoudig je facturen kan versturen en administreren. Houdt hier rekening mee bij de keuze van je boekhoudpakket.

Bepaal je uurtarief
Dit is natuurlijk een lastig onderwerp. Want wil je klant voor je betalen EN wat vind je zelf dat je waard bent (per uur). De KvK heeft dit artikel voor je uitgeschreven: https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/financiering/geldzaken-voor-starters/uurtarief-bepalen/

9. Dek je risico’s af (middels bedrijfsverzekeringen)

Ondernemen betekent nou eenmaal risico nemen. Dat weet je van te voren en enkele van die risico’s kan je ondervangen (middels je voorwaarden) en afdekken (middels bedrijfsverzekeringen). Aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid zijn 2 voorbeelden van die risico’s waarvoor het raadzaam is een verzekering af te sluiten, maar er zijn er meer. Om precies te zien welke risico’s jij loopt als ondernemer en welke bedrijfsverzekering dit risico dekt, kan je onze risicoscan invullen.

Start de risicoscan

10. Stel je noodzakelijke documenten op

Je ontkomt er niet aan om enkele belangrijke documenten op te stellen. Wij hebben de belangrijkste 3 voor je op een rij gezet.

Stel je Algemene voorwaarden op
Het afdekken van je risico’s betekent ook dat je je algemene voorwaarden moet opstellen. Daarmee is het voor beide partijen duidelijk wat er binnen welk tijdsbestek verwacht wordt en wat de rechten en plichten van jou én van je klanten zijn. Zo beperk je de kans op een conflict met een klant of leverancier. Lees hier meer over de combinatie tussen algemene voorwaarden en je aansprakelijkheidsverzekering.
Indien je hulp nodig hebt bij het opstellen, nakijken of aanpassen van algemene voorwaarden dan kan je hiervoor terecht bij MKBrecht (met de kortingscode ‘V24’ krijg je ook nog eens 10% korting).

Stel je Modelovereenkomst op
Om te voorkomen dat de belastingdienst je freelance klus als werknemer in loondienst ziet, is het raadzaam om een modelovereenkomst op te stellen. Door een modelovereenkomst te gebruiken is het duidelijk dat je niet in loondienst bent bij je opdrachtgever. Voor meer informatie: Ondernemersplein

Houd rekening met de AVG
Sinds dit jaar is de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) wet van kracht. De AVG regelt dat bedrijven en organisaties persoonsgegevens zorgvuldig verwerken. Je moet bijvoorbeeld een goede reden hebben om persoonsgegevens te verwerken. En je mag niet meer persoonsgegevens verzamelen en gebruiken dan echt nodig is.

Voor meer informatie: Ondernemersplein
Testen of jij voldoet aan de AVG: AVG Scan

11. Zorg voor online vindbaarheid

Tegenwoordig is je website je visitekaartje. Je toont hier wat je doet, waar je goed in bent en wat je te bieden hebt.

Maak je website
Een website laten maken kan inmiddels vrij eenvoudig tegen een scherpe prijs. Maar je kan er ook voor kiezen om zelf een website te maken. Met behulp van WordPress als CMS systeem en een goede provider kom je al heel ver. Als je vervolgens iets aangepast wilt hebben, moet je niet opnieuw iemand aan het werk zetten, maar kan je dit zelf snel eenvoudig doen. Op YouTube staat tegenwoordig genoeg filmpjes waar dit precies wordt uitgelegd.

Social media zakelijke pagina’s
Op Facebook, Linkedin, Twitter kan je een pagina/kanaal maken over je bedrijf. Maak hier mooie pagina’s die mensen kunnen volgen en post hierop minimaal elk maand een bericht. Dit bericht hoef je niet altijd zelf geschreven te hebben, zolang het maar interessant is voor je volgers.

Gebruik Google Mijn Bedrijf
Met Google’s Mijn Bedrijf presenteer je jouw bedrijf in mooie weergave als iemand jouw bedrijf zoekt. Er verschijnt meteen veel nuttige informatie, zoals: openingstijden, adres, foto’s, telefoonnummer, website en eventueel reviews. Dat is handig, want bijna iedereen gebruikt Google en zo kun je klanten helpen om met jou in contact te komen.

Vraag om feedback/reviews
Je doet je best om elke klant naar tevredenheid te helpen. Het is dan verstandig om te vragen wat die klant van je dienstverlening vindt. Enerzijds kan je hier van leren. Anderzijds helpt goede feedback je ook online om andere klanten van jouw diensten te overtuigen. Met Ratecard kan je dit eenvoudig en goed inrichten!

12. Zet geld/inkomen opzij voor later

Als ondernemer heb je geen baas meer die een (spaar)potje voor later voor je regelt. Ook dit moet je vanaf nu zelf regelen. Ga je dit direct regelen bij de start? Waarschijnlijk niet. Veel ondernemers doen dit pas als ze een tijdje onderweg zijn.
Maar als freelancer raden wij je aan dit wel vanaf het eerste moment te verrekenen in je uurtarief. Zorg ook dat je dit ‘extra inkomen’ niet direct besteedt. Maar zet dit echt opzij voor later!
Hoe dan? BrightPensioen biedt een interessante (gedeeltelijk) belastingvrije mogelijkheid door je jaarruimte te benutten.
Wij kunnen je hierbij ook adviseren. Voor een eenmalig bedrag van €135,- vertellen je precies welk product bij jou past en hoeveel je per maand moet inleggen voor een goed inkomen voor later.
Als jij nog suggesties hebt voor bovenstaand overzicht, laat het ons dan weten!

Waarom via Verzekeringen24?

Denkt met je mee

Wij denken met je mee en kijken of en welke verzekering of dienst voor jouw geval het best aansluit.

Scherp tarief

Daarbij streven wij ernaar onze diensten tegen een zo scherp mogelijk tarief aan te bieden.

Groeit mee met je activiteiten

Als je onderneming groeit of verandert, dan helpen wij je om te bepalen waar je nog meer rekening mee moet houden.

Bereikbaar

Je kan contact met ons opnemen via de kanalen die jou uitkomen, zoals telefoon, e-mail, chat en WhatsApp.

Hulp nodig?

Weten welke bedrijfsverzekeringen jij nodig hebt?